Google Adwords'a Reklam Nasıl Verilir

Google Adwords Kullanarak Reklamlarınızı Kendiniz Yönetin

Ortalama olarak, Google reklamlarına reklam verenler harcanan her 1 TL için 2 TL kazanmaktalar. Bu normal bir sektörde reklam verenin kazancını ikiye katlamayı hedeflediğini gösterir. 

Rekabet olan bir sektöre girdiğinizde muhtemelen satışlarınız bu oranlara yakın olacak. Bu rakamlar sektörlere göre değişiklik göstermektedir. 

Bu sayfada yer alan bilgilerle kendi Google Ads hesabınızı yönetmeye başlayabilirsiniz. 

Google'a Reklam Verme Maliyeti

En çok sorulan sorulardan birisidir. Web siteme reklam vermenin maliyeti nedir?

Bunun kesin bir cevabı bulunmamaktadır. Google reklamları açık arttırma mantığı ile çalışır ve rakiplerinizin üstünde yer almak için teklifleriniz rakiplerinizden daha yüksek olmalıdır. Sadece bir durumda bu değişir. Daha iyi web sitesi, dolaylı olarak reklam ile alakalı içeriği daha iyi olan firma daha az maliyetlerle reklam verebilir. 

Çok az araması olan bir kelime de reklam veriyorsanız tıklama başı maliyet (TBM) çok yüksek olabilir. Bazı sektörlerde üst sıralarda yer almak için tıklama başına 3 haneli rakamları göze almak durumunda kalabilirsiniz. 

Çok yoğun araması olan bir anahtar kelimede reklam vereekseniz ise TMB mümkün olduğunca düşük çıkacaktır. Çünkü o kelimeden çok fazla tıklama alırsınız ve açık arttırma rakamları mümkün olduğunca düşük seyreder. 

Eğer rakipleriniz arasında yurt dışı firmaları varsa ve Türkiye'de faaliyet gösteriyorlar ise değerli dövize sahip ülkenin firması kolaylıkla sizin tekliflerinizi geçecek veya geçmek için çok yüksek maliyetler ödemeniz gerecek anlamına geliyor. 

İlk sayfada yer almak ile ilk sırada reklamınız yer alması arasında da büyük fiyat farklılıkları olabilir. Değerli bir kelimede 3. sırada kalarak her müşteriye ulaşamasanız bile dşük maliyetlerle reklam verebilirsiniz. TBM'nizi düşürdükçe reklam sıranızda düşecektir. 

Bu sebeple Google reklam maliyetleri hakkında, o sektörde aktif bir kampanyanı yoksa fiyat öğrenemezsiniz. Gogole'ın anahtar kelime planlayıcısı adında bir hizmeti var. Bu hizmeti kullanarak anahatar kelimeleri girerek hem yeni öneriler alabilir hemde tam olmasada yaklaşık rakamları öğrenebilirsiniz. 

Anahtar kelime planlayıcıya Google Ads hesabınızda Araçlar ve Ayarlar > Anahtar Kelime Planlayıcı sekmesinden ulaşabilirsiniz. 


Google'a Reklam Nasıl Verilir?

Bütçeler ve harcamalar konusunda biraz bilgi sahibi olduktan sonra reklam vermeye hazırsınız. Bunun için öncelikle bir Google Ads hesabı oluşturmalısınız. 

https://ads.google.com

Hesabınızı oluşturduktan sonra Google ilk reklamınız için kampanya oluşturmaya yönlendirme yapacaktır. 

Eğer yoksa veya daha önceden reklam kaydınız varsa; Google Ads panelinden Tüm Kampanyalar > Kampanyalar yolunu takip edin. 

Mavi artı ikonu olan kısma tıklayarak yeni kampanya seçimi yapın. Google size hedef soracak. İlgili seçimi yapabilir veya seçim yapmadan "Hedef kılavuzu olmadan bir kampanya oluşturun" seçebilirsiniz. 

İşte başlıyoruz

Devamında açılacak olan seçim alanından ise Arama Ağı seçimini yapın. Son olarak size 3 şık sunacak. 

Bu kampanyadan almak istediğiniz sonuçları seçin

Web sitesi ziyaretleri

Telefon aramaları

Uygulama indirme işlemleri  

Şimdilik "Web sitesi ziyaretleri" seçimi yapın ve web sitesi adresinizi girerek ilerleyin. Daha sonra bu ayarları değiştirebilirsiniz. 

Devam eden sayfada "Ağlar" seçiminden sadece Arama Ağını seçin. Hemen alttaki diğer ayarlar alanını seçin ve Hedeflemeye göz atın. Bu kısımdan tüm Türkiye'ye mi yoksa sadece belirli bölgelerde mi hizmet vereceğinizi seçin. 

Bu kısım, reklam bütçenizi optimize etmek için güzel bir yoldur. 

Sıradaki adımda ise diller kısmına hem Türkçe hem de İngilizce seçimlerini girin. Yabancı müşteri hedeflemek istiyorsanız diğer dilleri de ekleyebilirsiniz. İngilizce seçmemizin sebebi ise İngilizce dili kullanan bilgisayara sahip kişilerdir. 

Hedef kitleler kısmında ise işlem yapmayın. Bu alan reklam optimizasyonunuzu istediğiniz kötü bir hale getirebilir. İlerleyen dönemlerde uzman desteği ile bu konuya dönebilirsiniz. 

Bütçe ve teklif verme 

Ortalama günlük bütçe seçimi yapın ve size uygun rakamı girin. Başlangıç için çok düşük bütçeler girerek performansı ölçümleyin. Günlük olarak belirttiğiniz bütçenin iki katına kadar harcama yapabilir. 

Teklif verme 

Teklif stratejisi seçmeden önce bir alt menüdeki "Veya doğrudan bir teklif stratejisi seçin (önerilmez)" uyarısını tıklayın. Yeni açılan menüden tekrar üst bölümden Manuel TBM seçimi yapın. 

"Geliştirilmiş TBM ile dönüşüm sayısının artmasını sağlayın" seçimini ise iptal edin. Uyarılara şimdilik kulak asmayın. Reklamınızın verdiğiniz rakamların üzerine çıkmaması için bu ayarları yapmalısınız. 

Reklam uzantıları

Bu alanı dilerseniz kullanın. Buraya girecekleriniz reklamlarınızın altında arama sonuçlarında gözükecektir. 

Reklam grupları oluşturun

Bu alanda reklam grubu oluşturmanız gerekiyor. Reklam grubuna özel varsayılan TBM yani tıklama başı maliyet teklifinizi girin. Daha sonra alt kısımdaki anahtar kelime girme kısmına, Google arama sonuçlarında çıkmak istediğiniz anahtar kelimeleri yazın. 

Bu alana ekleyeceğiniz kelimelerin başına köşeli parantez eklmeniz gerekiyor. Aksi taktirde reklamlarınız, gözükmek istemediğiniz bir çok arama sonucunda gözükerek müşteri sağlamayacak şekilde bitecektir. 

Bu adımlardan sonrası ise reklamlarınız ve reklam açıklama metinlerini girmek olacak. Google'ın sizi yönlendirdiği şekilde işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. 


Önemli noktalar

İşlemler size çok karışık geldi ise Google müşteri temsilcisi ile beraber ücretsiz destek alarak başlangıç yapabilirsiniz. Size anlattığımız yol, düşük maliyetlerle başlangıç içindir. Bazı sektörlerde aylık 50 TL karşılığında da reklam verebilir ve geri dönüşler alabilirsiniz. Yeterli gelmiyorsa reklam bütçenizi yavaş yavaş yükselterek ve öğrenerek ilerleyebilirsiniz. 

Kredi kartınız ile ödeme yapacaksanız "manuel ödemeler" seçimi yaptığınızdan emin olun. Hatalı bütçe girişi ile istemediğiniz tutarlar kartınızdan çekilebilir. Kartınızdan reklamlarınız gösterildikten sonra çekim yapılacağı için yaptığınız harcamalara itirazlarınız işleme alınmayabilir. 

Reklam için ödediğiniz tutarlar üzerinden vergi vermeniz gerekebilir. Düzenli reklam ödemesi yapıyorsanız muhasebecinize bildirin. 

Bu işlemler size göre değil ise Doğru Google Ads Ajansı Nasıl Seçilir yazımızı okuyun.

Google'a reklam verebilmek için doğru web sitesine ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Bulut Web'in Hazır Web paketlerinden birisi seçerek, hemen bir web sitesi sahibi olabilirsiniz. 

Bize Yazın Şimdi Ara