Web geliştirme nedir?

Web geliştiricisi kimdir?

Bir web geliştiricisi, World Wide Web için programlar ve uygulamalar oluşturan bir programcıdır. Bir web geliştiricisi aşağıdan yukarıya bir web sitesi oluşturmayı bilir: site düzeninden web sayfasındaki özellik ve işlevlere kadar her şeyi geliştirerek, benzersiz ihtiyaçlarınızı karşılamak için özel kod oluşturabilir.

Bir web geliştiricisi ne yapar?

Web geliştirme üç bölüme ayrılabilir:

Bir web tarayıcısında çalıştırılan ve müşterilerinizin web sitenize girdiklerinde ne göreceklerini belirleyen kod olan İstemci tarafı komut dosyasını yaratır. 

Bir web sunucusunda çalışan ve bir web sitesinin nasıl çalıştığının perde arkası mekaniğine güç sağlayan sunucu tarafı komut dosyalarını ayarlar. 

Aynı zamanda bir web sitesinin sorunsuz çalışmasını sağlayan veritabanı teknolojisi geliştirir. 


Bir web geliştiricisi genellikle bu üç alandan birinde veya daha fazlasında beceriler kullanarak, temelden bir web sitesi oluşturmakla görevlendirilir.

Aslında, büyük ölçekli web projeleri genellikle bu görevleri birden fazla web geliştiricisi arasında böler : bir geliştirici bir sitenin arka ucunu oluşturmaya odaklanırken, bir diğeri web sitesine kendi stilini ve işlevselliğini eklemek için müşteri tarafına odaklanır.

Baştan sona bir web sitesi oluşturmanın avantajı, özel gereksinimlerinize uyan orijinal bir şey oluşturabilmenizdir.

Bir web geliştiricisinde aranacak beceriler

Becerileri yukarıda belirtilen üç alana bölerek bir web geliştiricisinin açıklamasına bakmak en kolay yoldur.

Müşteri tarafı dilleri

İstemci tarafı komut dosyası, kullanıcı verilerini çerezlere, basit flash oyunlara veya diğer etkileşimli web uygulama biçimlerine depolamak gibi bir kullanıcının bilgisayarının tarayıcısında yürüten web uygulamalarının oluşturulmasını ifade eder. Bu aynı zamanda bir web sitesinin düzenini, görünüşünü ve izlenimini oluşturmak için HTML, CSS veya JavaScript gibi dillerin kullanılmasını içerir.

İstemci tarafı dillerden bazı örnekler:

HTML
CSS
JavaScript
Flash (Artık kullanılmıyor)
JQuery
Microsoft Silverlight
Sunucu tarafı dilleri 

Sunucu tarafı komut dosyası, web geliştiricileri tarafından bir web sitesinin arka ucunu oluşturmak için kullanılan bir tekniktir.

Yeni siteniz için bu konular neden bu kadar kritik konumda? 

Bir web tarayıcısının depolanması, son kullanıcının bilgisayarı (yani web sitesini kullanan kişi) ile sınırlıdır, bu nedenle web sitelerinin, siteyi bir web sunucusundaki bir veritabanında çalışması için dosyaları ve görüntüleri barındırması gerekir.


Aşağıdaki sunucu tarafı dilleri örnekleridir:

ASP.NET
C
Java
PHP
Python
Veri tabanı teknolojileri

Bir web geliştiricisinde aranacak son beceri seti, aşina oldukları veritabanı teknolojileridir. Düzgün çalışması için, her web sitesinin kodunu, resimlerini, dosyalarını ve diğer verilerini saklamak için bir veritabanına ihtiyacı vardır.

Bu ilişkisel veritabanı yönetim sistemleri (RDBMS) web tabanlı uygulamalar için en popüler olanlardır:

Microsoft SQL Server
MySQL
IBM DB2
Apaçi
MongoDB

Bize Yazın Şimdi Ara