Basın Bülteni Nasıl Yazılır

Basın bülteni, bir pazarlama ekibinin cephanesindeki en değerli araçlardan biridir. Basın bültenleri onlarca yıldır var olmasına rağmen, yeni müşterilere ulaşmanın, marka itibarınızı artırmanın ve farkındalık yaratmanın en iyi yollarından biri olmaya devam ediyor. 

Basın bültenleri genelde uygun maliyetlidir. Ücretli dağıtım kanalları kullanmıyorsanız, tek yapmanız gereken basın bülteninizi oluşturmak için zaman harcamaktır.

Peki, nasıl başlarsınız?

Basın Bülteni Nedir?

Basın Bülteni, bir işletmenin mal ve hizmetlerini tanıtmak için tasarlanmış kısa, basit ve ilgi çekici bir haber öyküsüdür. Bu içerik parçalarını genellikle endüstri web sitelerinde, haber kanallarında, sosyal medya platformlarında ve hatta şirketin bloglarında farkındalık arayan yayınlarda görürsünüz. 

Bir basın bülteninin arkasındaki fikir, en son haber değeri taşıyan hikayenizle ilgili en değerli gerçekleri ve içgörüleri içeren bir yayını sekötrünüze takip edenlere sunmaktır. Örneğin, yeni bir ürünü duyurmak veya insanlara son ortaklığınızdan bahsetmek için bir basın bülteni kullanabilirsiniz. En önemlisi ise bir çok haber sitesinde yer almanızdır. 

Basın açıklaması gönderisi, içeriği bir dizi farklı yerde dağıtarak bu bilgiyi daha geniş bir potansiyel kitleye iletir. 

İşletmem Neden Basın Bültenleri Göndermeli?

İnsanlara sosyal medyadaki en son ürünlerinizden ve satışlarınızdan bahsetmek ve işi bununla bırakmak neden olmasın? Basit cevap, Basın Bültenleri, yalnızca kendi medya kanallarınızdan alamayabileceğiniz ilgiyi çekmenize yardımcı olur. Bir basın bülteni ile şunları yapabilirsiniz:

İtibar düzeltin : Bir PR felaketinin ortasında, Basın Bülteni insanlara kimin haklı olduğu konusunda kendi kararlarını vermeleri için ihtiyaç duydukları bilgileri verebilir.

Marka itibarınızı artırmak için : Tanınmış yayınlar aracılığıyla basın bültenleri yayınlamak, güvenilirliğinizi anında artırır. Doğru yayın, bağlantılarınızın iyi ve profesyonel olduğunu gösterir. 

Medyada yer almak için : Yeni bir ürün veya hizmet başlatırken, bir basın bülteni potansiyel müşterileri işletmenize çekmenize yardımcı olur ve size daha fazla satış fırsatı sunar.

SEO'yu geliştirmek için : Dijital dünyada, bir basın bülteni, yüksek yetkili web sitelerinden geri bağlantılar kazanmanıza ve sıralamanızı yükseltmenize olanak tanır.

Yeni müşteriler bulmak için: Basın yayınları ve web siteleri, kendi başınıza bulabileceğinizden daha geniş bir kitleye ulaşacaktır. Ek olarak, basın bültenleri yayınlamak, işletmenize minimum maliyetle yeni bir bakış açısı kazandırır. 

Son dakika haberlerini duyurmak, yeni piyasaya sürülen ürünler hakkında konuşmak, yaklaşan etkinlikleri tartışmak, ortaklıkları onaylamak ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle bir basın bülteni gönderebilirsiniz. Bir ödül aldığınızda veya kötü bir şey olsa bile (kriz yönetimi için) yönetim ekibinize yeni insanlar katıldığında bir basın açıklaması oluşturmaya değer.

Bir Basın Bülteni Neler İçerir?

Bir basın bülteni, neyi başarmaya çalıştığınıza bağlı olarak farklı bilgiler içerecektir. Genel olarak, PR gönderileri şunları içerir:

Bir başlık: Hikayenizin en önemli bilgilerini paylaştığınız yer burasıdır.
İletişim bilgileri: Medya sizinle nasıl iletişim kurabilir?
Konum: Nerede olduğunuz ve haber etkinliğinin gerçekleştiği yer
Gövde kopyası: Haber etkinliği hakkında bilgi
Alıntılar: Bir basın bülteninde üst düzey personelden alıntılar görmek yaygındır
Genel Bilgiler : Kuruluşunuzun ne hakkında olduğuna dair içgörüler
 

basın bülteni nasıl yazılır

Basın Bülteni Nasıl Yazılır (Adım Adım)
Artık bir basın bülteninde neler olduğunu ve bu araçların neden bu kadar değerli olduğunu biliyorsunuz, büyük duyurunuzu planlamaya başlamanın zamanı geldi. 

İşte harika bir basın bülteni oluşturmak için en iyi ipuçlarımız.

1. DOĞRU HİKAYEYİ SEÇİN

Basın bültenleri, değerli haberleri belirli bir hedef kitleyle paylaşmaya odaklanır. Söyleyecek önemli ve yeni bir şeyiniz varsa ya da hikayenizi hiç yayınlamama riskiniz varsa en iyisi olur. Sadece iyi satan bir ürün veya hizmet hakkında konuşamazsınız (dünyayı veya marka rekorlarını kırmadıkça). 

Halkla ilişkiler konunuzun şu olup olmadığını düşünün:

Zaman: Bahsettiğiniz olay gerçekleşmek üzere mi yoksa yakın zamanda mı oldu? Haftalar veya aylar önce bir şey olduysa, basın grupları ilgilenmeyecek. Mesajınızın zamanında olmasını sağlamanın yanı sıra, onu güncel hale getirin. Bu hikayenin hedef kitlenize değerli bir şey vereceğinden emin olun. 
Alakalı: Herhangi birine bir basın bülteni göndermeden önce, hedeflediğiniz kitleyle alakalı olduğundan emin olun. Hikaye kimi etkiler ve neden önemlidir? Ne tür faydalar veya fırsatlar sağlayacak?
Eşsiz: Bu hikayede sıra dışı veya benzersiz olan nedir? Sektörünüzdeki herkesin zaten konuştuğu şeyler hakkında yorum yapmak istemezsiniz. 
İlgi çekici: Peki ya hikayeniz okuyucuları ayağa kaldıracak ve dikkat çekecek? Üstesinden geleceğin bir sıkıntı ya da gerilim var mı? Örnek olarak Target'in bu basın bültenine bakın. İnsanların işletmeniz hakkında daha fazla bilgi edinmek istemesini sağlayacak şekilde hikayenizi nasıl çerçeveleyebilirsiniz?
Kendinize PR hikayenizin ne hakkında olması gerektiğini sorarken, bir yayın lideri olsaydınız onu yayınlamak isteyip istemediğinizi düşünün. Objektif bir bakış açısıyla, bu hikayenin bir değeri var mı?

2. DOĞRU SORULARI CEVAPLAYIN

Bir basın bülteni sadece bilgi sağlamaz. Doğru yazıldığında, bu içerik aynı zamanda hedef kitleniz için temel soruları da yanıtlayacaktır. Örneğin cevaplamanız gereken sorulara bir örnekle bakalım. 

Bu örnek için, bir SEO markasıyla iş ortaklığı yapan bir sosyal medya pazarlama firmasına bakacağız:

Bunu kim yapıyor? Sosyal medya pazarlama firmasının ve SEO markasının adı nedir? Onlar nereden geliyor? Hangi yöneticiler katılıyor?
Kim etkilenir? Bu haber muhtemelen yeni hizmetlere erişim sağlayarak işletme ve müşteriler için paydaşları ve hissedarları etkileyecektir.
Şirketler ne yaptı? Bir ortaklık için güçlerini birleştirdiler, ancak gerçekte hangi sektörler ve ekipler birlikte çalışacak?
Bu nerede oluyor? Bu iki firma şimdi hangi alanda hizmet verecek? Hizmete kimler erişebilecek?
Ne zaman oldu? Ortaklık ne zaman başlayacak, müşteriler ilk büyük değişiklikleri ne zaman görecek?
Bu neden oldu? Bu örnekte, müşterilere daha fazla hizmet ve faydalı ürünler sunmak neden olabilir. 
Bu neden önemli? Bu etkinliğin hedef kitleniz için gerçekleşmesi neden bu kadar önemli? Nasıl fayda sağlayacaklar?
Bu değişikliği nasıl uygulayacaksınız? Örneğin, yeni bir işletmeyle ortaklık yapıyorsanız marka adınızı ve liderlik ekibinizi değiştirecek misiniz? Yeni bir karargahınız olacak mı?

3. DOĞRU SEKTÖRÜ HEDEFLEYİN

Harika kopyaların çoğu parçası gibi, bir basın bülteni de genellikle belirli bir hedef kitle düşünülerek yazılmalıdır. Bir basın bülteniyle ilgili ilginç olan şey, yalnızca ürünleriniz ve hizmetlerinizle ilgilenebilecek kişiler için yazmıyor olmanızdır. Ayrıca belirli bir yayın, gazeteci, yayıncı veya editör için yazıyorsunuz. 

İçeriğinizi yazarken, mesajınızı ilettiğinizden emin olmak için her iki kitleyi de aklınızda tutmanız gerekir. Son kullanıcılarınıza ve müşterilerinize hitap edecek ama aynı zamanda editörün tercihlerine ve ihtiyaçlarına da hitap edecek önemli mesajlara odaklanın. İçeriğinizi sitelerine alma şansı istiyorsanız, birçok yayının izlemeniz gereken yönergeleri olacaktır. 

Basın bülteninizi birden fazla yere gönderiyorsanız, hedef yayınınıza bağlı olarak, her biri biraz farklı ifadeler ve bilgiler içeren basın bültenlerinizin birkaç farklı sürümünü yapmaya bakmanız gerekebilir.

4. BAŞLIĞI DOĞRU ANLAYIN

Bir basın bülteninde harika bir başlıktan daha önemli birkaç şey vardır. 

İyi bir başlık, yayınınızın ve makalenizi okumayı bitirebilecek herkesin dikkatini hemen çekecektir . Medya, hikayelerin okunmaya veya yayınlanmaya değer olup olmadığını belirlemek için manşetleri kullanır. Bu, hızlı bir şekilde dikkat çekmeniz gerektiği anlamına gelir. 

Çoğu basın bülteni manşeti zeki olmaya çalışmaz. Endişelenecek çok süslü bir dil yok. Bunun yerine, basın bülteninin ana noktasını hızlı bir şekilde paylaşmaya odaklanmalısınız.

Örneğin, hibrit çalışanları korumak için işinizde yeni güvenlik önlemlerinin geldiğini duyuruyorsanız, şöyle bir başlığınız olabilir:

[Şirket], hibrit çalışanlar için uçtan uca şifreleme uygular
[Şirket] hibrit çalışmayı desteklemek için yeni şifreleme teknikleri kullanıyor
[Şirket] hibrit çalışanlar için şifreleme teknolojisine yatırım yapıyor

5. DOĞRU YAPIYI KULLANIN

Bir basın bültenini yapılandırmak zor olabilir.

Bazı şirketlerin, basın bülteninizin nasıl görünmesi gerektiği konusunda özel istekleri vardır. Örneğin, tarih ve saati belirli bir yere yerleştirmeniz gerekebilir. Örneğin, CNN her zaman yayın tarihini manşetten önce koyar:

Belirli bir formatı takip etmeniz gerekmiyorsa, ters çevrilmiş piramit yapısına bağlı kalmalısınız . Bu strateji, en kritik bilgileri ilk sıraya yerleştirmeyi ve hiyerarşiden daha az önemli bilgilere (iletişim bilgileri gibi) geçmeyi içerir. 

Basın bülteninizi yapılandırırken, başlığın müşterilerinize ve okuyucularınıza hikayenin ne hakkında olduğunu hemen anlattığından ve anında değer sunduğundan emin olun. Açılış paragrafı daha sonra hikayenin ana faktörlerini ve unsurlarını özetleyecek ve hikayenin ne hakkında olduğuna dair daha eksiksiz bir açıklama verecektir. Örneğin, "[Şirket] hibrit çalışanlar için uçtan uca şifreleme uygular" örneği için ilk paragraf şöyle olabilir:

[Şirket] kısa süre önce, hibrit çalışanlar için hareketsiz ve geçiş halindeki bilgiler için en yeni şifreleme araçlarına yatırım yaptığını duyurdu. Bu yeni güvenlik stratejisi, premium aboneler için mevcut olan ekstra özelliklere erişimle birlikte [şirketin] yeni ve mevcut müşterilerine hemen sunuluyor.

İkinci paragraf daha sonra bu hikayenin neden önemli olduğuna dair bağlamsal içgörü ile devam eder. Örneğin, yukarıdaki örnekte ikinci paragraf şöyle diyebilir:

Bu yeni yatırım, daha fazla çalışanın hibrit çalışma modeline geçtiği bir zamanda geliyor. [Şirket], VPN'lere ve diğer güvenlik önlemlerine erişim olsa bile, bulut ortamında çalışan ekipler için daha yüksek şifrelemenin çok önemli olduğuna inanıyor. 

Üçüncü paragraf daha sonra kimin dahil olduğu, bu hikayenin nasıl ortaya çıktığı ve iş liderlerinin bilmesi gerekebilecek diğer her şey dahil olmak üzere hikayeyle ilgili ayrıntıları sunar. Ek bir paragraf varsa, güvenilirlik veya görüş eklemek için iş liderlerinden veya sektör yetkililerinden bazı alıntılar ekleyebilirsiniz. 

6. YAZINIZI MÜKEMMELLEŞTİRİN

Ne kadar kısa veya basit olursa olsun, herhangi bir basın bülteni şirketiniz ve markanız hakkında bir fikir verir. Tüm düzenlemeleri sizin yerinize yapması için seçtiğiniz yayın şirketine güvenmeyin. İçeriğinizi düzelttiğinizden ve her şeyin kulağa harika geldiğinden emin olun. İstatistiklerin ve gerçeklerin doğru kalmasını sağlamak için her türlü ayrıntıyı iki kez kontrol etmeye de değer. 

Basın bülteninizin yazımını hızlandırırken şunları unutmayın:

Okuyucularınızın en ilginç bulacağı konuları ele alın: Hedef kitleniz için bariz faydaları ve sonuçları olan ilgili konuları seçin. Kabartmaya saplanıp kalmayın ve sırtını sıvazlamak konusunda aşırı hevesli olmayın. Markanızı tanımlarken "dünya lideri" ve "fantastik" gibi çok fazla sıfat kullanmaktan kaçınmak en iyisidir.
Üçüncü kişi ağzından yazın: Kendinizden bahsederken bile, basın bültenlerinde üçüncü kişi ağzından yazma yaygındır. Örneğin, "Dell'in pazarlama ekibi yakın zamanda yeni bir bilgisayar serisi hakkında bilgi paylaştı" diyebilirsiniz. 

Basit tutun: Basın bülteni başına tek bir odak hikayesine bağlı kalın ve çok fazla bilgi ile hedef kitlenizi bunaltmamaya çalışın. Basın bültenleri kısa, odaklı ve okunması kolaydır. Sağlayacak ekstra bilgileriniz varsa, sürümün alt kısmına not alabilirsiniz. PR'nizin kapanışı, iletişim bilgilerini, ürünlere bağlantılar ve diğer makalelere geri bağlantılar sağlayabileceğiniz yerdir. 

Dikkat çekici: insani bir alıntının basın bülteninizde de gerçekten fark yaratabileceğini unutmayın. Bu, işletmenizdeki yönetici seslerin parlamasına izin vermek için bir şans. Müşterilerle bağlantı kurmak için duygusal bir dil kullanırken, alıntıdaki basın bülteni hakkında neden bu kadar heyecanlı olduğunuzu tam olarak vurguladığınızdan emin olun. Örneğin,

Şirket CEO'su şunları söyledi: “Mevcut ve yeni müşterilerimize bu yeni güvenlik hizmetine erişim sunmaktan gurur duyuyoruz. Sektördeki en iyi şifreleme uzmanlarıyla çalıştıktan sonra, hibrit çalışanlar için veri ihlallerini ve güvenlik endişelerini azaltabileceğimizden eminiz.”

7. BASIN BÜLTENİNİZİ TEKRAR KONTROL EDİN

Basın bültenlerinizi herhangi birine göndermeden önce, her şeyin kulağa harika geldiğinden ve can sıkıcı hataların üzerinde durmadığınızdan emin olmak için hızlı bir kontrol yapmak en iyisidir. İçeriğinizi incelemek için bu hızlı kontrol listesini kullanın:

Çıkış tarihi ve yayınlanma tarihi doğru mu (herhangi bir ambargo hakkında bilgi eklediğinizden emin olun)
İletişim bilgileri doğru mu ve sayfanın sağ köşesinde mi? Buna şirketin adı, telefon numarası ve e-posta adresi dahildir.
Biçimlendirme, yayın tarafından istenen anahatla eşleşiyor mu?
Kazan plakası şablonun altında mı?
Başlık dikkat çekici ve anlamlı mı?
İlgili tüm ayrıntılar basın bülteninde sırayla yer alıyor mu?
İsimler ve bilgiler doğru yazılmış mı?
Basın bülteni herhangi bir gramer sorunu ve karmaşık jargon içermiyor mu?
Yayın, sitenizin performansıyla ilgili herhangi bir yanlışlık fark ederse, size nasıl ulaşacağınıza ilişkin bilgileri eklediğinizden emin olun. 

Basın Bültenlerinizi Nereye Göndermelisiniz?
Basın bülteniniz üzerinde çalıştıktan sonra (ve kalite ve doğruluk açısından iki kez kontrol ettikten sonra), onu nereye göndereceğinizi düşünebilirsiniz. Örneğin, basın bülteninizin birden çok versiyonunu farklı şirketlere ve yayınlara gönderebilirsiniz. İdeal olarak, ekibinizin, ürününüzün veya hizmetinizin resimlerini, ayrıca iletişim bilgilerini ve ekstra marka bilgilerini içerebilecek eksiksiz bir basın kiti oluşturacaksınız. 

Bazı şirketler, hikayelerini özenle seçilmiş birkaç editör ve yayına sunarak basın ilişkilerine yaklaşmayı tercih ediyor. Belirli bir kitleye ulaşmaya çalışıyorsanız veya belirli bir markayla bağlantı kurarak itibarınızı artırmak istiyorsanız, bu genellikle iyi bir fikirdir. 

Alternatif olarak, bilgilerinizi aynı anda birden fazla şirkete göndermek için PR tel hizmetlerini kullanabilirsiniz. Basın duyurularınızı doğru kişilere ulaştırmanıza yardımcı olacak çevrimiçi çeşitli hizmetler vardır. Bakılacak seçenekler şunları içerir:

Belirli sektörler için endüstri yayınları (teknoloji veya tıp gibi)
Yerel gazeteler ve çevrimiçi haber kaynakları
Google News ve Apple News gibi genel haber siteleri
Hedef kitlenizi çeken blog siteleri
Etkileyenler ve endüstri ortakları

Küçük başlayın ve sesinizi ve işinizi ortaya çıkarmanıza yardımcı olmak için kademeli olarak bir kişi listesi oluşturun. Sonunda, basın bültenlerinizi kabul edecek yayınlar almanın çok daha kolay olduğunu göreceksiniz. Yaklaşan herhangi bir haberiniz olup olmadığını öğrenmek için insanların size yaklaşmaya başladığını bile görebilirsiniz. 

Git ve Yayınlan!

Artık harika bir basın bülteni oluşturmak ve işinize yeni bakışlar çekmek için bilmeniz gereken her şeye sahipsiniz. Bundan sonra yapılacak tek şey, dışarı çıkıp basın bültenlerinizi doğru kişilere göndermeye başlamak. Unutmayın, basın bülteniniz yayınlandıktan sonra sosyal kanallarınızda, e-postanızda ve web sitenizde tanıttığınızdan emin olun.